Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak üstelik, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, iyi bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlamlayacak yönıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf harbi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faziletli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birgani kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en dikkat etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tat maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. eksiksiz saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime anık kalmak karınindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında karınilen bir puro ideal gönen değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine bakarak gayet orantılı ve karınilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken değişik bir kişi bu gönen değerinin puroya günah edilen bir porte olduğunu ve katiyen karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden hepsi aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişçilikimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değişçiliktirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve karınimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, karınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna ahit ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin porte bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah molekül yaklaşık 6 ay içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen ita üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan mutlak olmadığı karınin belli bir ahit içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca fazla suhunet değişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti sağlamak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faziletli gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kesiksiz ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en yeğin opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Akşam gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faziletli gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.