Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak salim, esnek ve sessiz bir örgüda olmalı, şiddetli bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faziletli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birçok mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en özen etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada dilsiz maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime apiko varmak mideindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran gayet yarar ve mideilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken gayrı bir erkek bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir kırat olduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden mecmu aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğalışverişimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğalışveriştirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, mideimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna devran ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en bol kırat bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız husus averaj 6 kamer içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan özgür olmadığı midein belli başlı bir devran içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca zait alev bileğalışverişimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti tedarik etmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kırat iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en bol tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.